Co i gdzie zjeść w Azerbejdżanie?

Gdyby Magda Gessler wpadła do azerskiej restauracji, na pewno złapałaby się za głowę widząc jak bogate i obszerne są tamtejsze karty. W jednej z knajp menu miało dobrych 30 stron (nie dań, stron!) i obok tradycyjnych potraw azerskich, znajdowały się gruzińskie, ale również meksykańskie czy włoskie. Coś takiego właściwie nie ma prawa funkcjonować, ale ku naszemu zaskoczeniu jedzenie było zawsze pyszne i świeże. Chyba żaden inny kraj dawno nas tak nie zachwycił kulinarnie i mówiąc szczerze o jedzeniu myśleliśmy non stop, zastanawiając się co zjemy na śniadanie, obiad i kolację. Raz nawet zdarzyło nam się zamówić w restauracji dokładkę, tak nam smakowało. Dla równowagi mieliśmy spokój z deserami, bo baklawa, choć bardzo smaczna, nie była dla nas szczególnie kusząca, a pozostałe słodkości serwowane na życzenie do herbaty były tak upiornie słodkie, że nawet ja się poddałam.
Ceny dań są naprawdę bardzo przystępne i niewysokie, kolacja dla dwóch osób z napojami (bez alkoholu) kosztowała zwykle maksymalnie 40 manatów – choć to już raczej górna granica.
Chcieliśmy spróbować wszystkiego, ale mając tylko tydzień musielibyśmy chyba nie wychodzić z restauracji. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie tradycyjnych potraw, żeby ułatwić Wam wybór w gąszczu propozycji.

SAŁATKI

Greens (zielenina) – zaskakująca sałatka, a właściwie zielenina to nic innego jak świeże warzywa i zioła podane na talerzu. Obok pomidorów i ogórków jest to szczypior, koper, a także liście rukwi wodnej czy szpinaku.
Kiszonki – popularną przystawką są kiszonki. Kisi się nie tylko ogórki i kapustę (te smakują bardzo znajomo), ale również pomidory, dynię, paprykę, marchew. Właściwie wszystko.
Sałatka choban – azerska wersja sałatki pasterskiej. Pomidory i ogórki pokrojone w niewielką kostkę, serwowane są z dodatkiem ziół: natki pietruszki i kolendry, a niekiedy sera owczego.
Sałatka mangal – podawana na zimno przygotowana z pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli z dodatkiem chili i ziół.

Azerbejdżan, kuchnia, warzywa
Sałatka choban
Azerbejdżan, kuchnia, Sałatka mangal
Sałatka mangal

ZUPY

Dyushbara – baranie pierożki podawane w gęstym i aromatycznym rosole. Mówi się, że powinny być tak małe, żeby na jednej łyżce zmieściło się ich 11 sztuk.
Dovga – azerska wersja chłodniku. Przygotowywana na bazie jogurtu i dużej ilości ziół. Obowiązkowo z dodatkiem kolendry, bazylii i mięty. Podawana z ryżem.

Azerbejdżan, kuchnia, Dyushbara
Dyushbara

DANIA GŁÓWNE

Dolma – to faszerowane mięsem mielonym bakłażany, papryki lub pomidory. Z kolei pip dolma to nic innego jak gołąbki zawijane w liście winogron. Można je jeść na zimno lub na ciepło. Liście winogron nadają potrawie bardzo charakterystyczny smak.
Buglama – to duszone mięso z kurczaka lub baranina podawane z warzywami w niewielkiej ilości bulionu.
Piti – bardzo pożywna zupa, składająca się z długo gotowanej baraniny, warzyw, ziemniaków i pomidorów.
Kebaby i szaszłyki – azerskie kebaby nie mają nic wspólnego z kebabami jakie znamy z Polski. To po prostu doskonale wysmażone mięso z drobiu, wołowe lub baranina.
Lula kebab – nasz absolutny faworyt. Siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. Szalenie aromatyczne, soczyste, doskonałe w swojej prostocie.
Sadż/Saj/Sac – potrawy z sadży to smażone w specjalnym naczyniu mięso i warzywa. Sadż, gdy odwróci się go do góry dnem, używany jest do wypiekania cienkich placków lavash.
Qovurma/Kovurma – lekki mięsny gulasz. Baranina z cebulą i granatem – była obłędna.
Sebzi Qovurma – mięso duszone z zielenią. Znalezione w sieci przepisy wskazują na szpinak, szczypior, kolendrę i natkę pietruszki, choć ja wyraźnie czułam tam smak szczawiu.
Pilaw – podobno w Azerbejdżanie istnieje 365 odmian pilawu. To nic innego jak dania na bazie ryżu z dodatkiem mięs, warzyw, ale też w wersji słodkiej – suszonych owoców i orzechów.

Azerbejdżan, kuchnia, Dolma
Dolma
Azerbejdżan, kuchnia, Buglama
Buglama
Azerbejdżan, kuchnia, kebab
Kebab
Azerbejdżan, kuchnia, Lula kebab
Lula Kebab
Azerbejdżan, kuchnia, Sadż, Saj, Sac
Sadż
Azerbejdżan, kuchnia, Qovurma, Kovurma
Qovurma
Azerbejdżan, kuchnia, Sebzi Qovurma, Kovurma
Sebzi Qovurma
Azerbejdżan, kuchnia, Pilaw
Pilaw

DANIA MĄCZNE

Xingel / Khingal /Khangal – kluski serwowane z mieloną, drobno siekaną baraniną i cebulą. Tłuściutkie i pyszne.
Gurza – pierożki z baraniną.
Qutab / Gutab – azerskie „naleśniki”. Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i odrobiny tłuszczu. Nadziewane są mięsem (najczęściej baraniną), ale też na przykład zieleniną, puree z dyni lub białym serem.

Azerbejdżan, kuchnia, Xingel, Khingal, Khangal
Xingel
Azerbejdżan, kuchnia, Gurza
Gurza
Azerbejdżan, kuchnia, Qutab, Gutab
Qutab

Gdzie zjeść w Azerbejdżanie?

Albo mieliśmy dużo szczęścia, albo po prostu kuchnia azerska jest naprawdę dobra. Mieszkaliśmy w samym centrum Baku, więc siłą rzeczy stołowaliśmy się w turystycznych rejonach. Ale co ciekawe, restauracje były dobre, a ceny w nich zupełnie niewygórowane. W każdym z tych miejsc mogliśmy skosztować autentycznej azerskiej kuchni i nie czuliśmy, by były to miejsca „pod turystów”.
Bardzo smakowało nam jedzenie w knajpach znajdujących się w samym centrum Starego Miasta, a także przy placu Fontann. Szczególnie upodobaliśmy sobie: Sehrli Tandir, Nagriz, Firuze i Qala Divari. W pierwszej z wymienionych  jadał podobno sam Putin oraz prezydent Azerbejdżanu, co zostało uwiecznione na zdjęciach, które wiszą na ścianach restauracji. Mają tam doskonałe mięsa i świeży chrupiący chleb, który wypiekany jest na miejscu.