Co i za ile można zjeść na Nowej Zelandii

Ceny żywności są na Nowej Zelandii ok. 3 razy wyższe niż w Polsce. Zaopatrywaliśmy się głównie w dużych marketach. Największe sieci to New World, Countdown i Four Square. Dość popularne są również sklepy „specjalizujące” się w sprzedaży świeżych warzyw i owoców (Fruits&Veggies), ale są one ulokowane zwykle gdzieś na przedmieściach i po prostu trzeba mieć szczęście żeby je akurat znaleźć.
Świeże owoce i warzywa najtaniej można kupić prosto od rolnika – tak jak pisaliśmy jest to dość popularne, że przed domem stoją oferowane produkty i skarbonka, więc jadąc samochodem można się po prostu zatrzymać przy drodze, wrzucić odliczoną kwotę i zabrać co swoje.
Poniżej prezentujemy ceny produktów z w/w supermarketów w dolarach nowozelandzkich – (kurs 1 NZD – 2,75 PLN).

PRODUKTY ŚNIADANIOWE:

Pieczywo „tostowe” (o inne niestety trudno) – 3,50 NZD
Bułka – 0,6
Pieczywo świeże – 4,59 – 500 g (2 ciabaty)
Ser topiony w plasterkach (250g) – 3,90
Ser żółty paczkowany (210g) – 6,75
Margaryna (małe opakowanie) – 5,59
Szynka paczkowana (150g) – 4,30
Słoik dżemu – 3,15
Jogurt duży (325g) – 3,99
Salami (100g) – 4,45

OWOCE I WARZYWA (ceny za kilogram, jeśli nie jest podane inaczej):

Banany 2,99-3,99
Jabłka 2,49; u rolnika już od 1,00
Pomarańcze – 2,99
Winogrona (500g) – 6,99
Pomidory koktajlowe (250 g) – 2,99

NAPOJE:

Woda (butelka 1,5l) – 1,79
Soki owocowe – 3,59/litr
Piwo duże (750 ml) – 4,99

SŁODYCZE:

Czekolada (200g) – 4,95
Batony – 2,00/szt
Muffiny – 2,00 /szt
Jeśli chodzi o restauracje ceny również można pomnożyć przez trzy, a czasem nawet jeszcze coś dodać. Śniadania zaczynają się co prawda od kilku dolarów, ale za tę cenę można dostać co najwyżej tosty lub grillowaną kanapkę. Zestawy złożone z kilku składników to już znacznie większy wydatek.
Obiady warto jadać w porze lunchu – część zestawów tego rodzaju nie różni się niczym poza nazwą od serwowanych po 17:00 dań, a ceny są zdecydowanie niższe. Tak jak wspominaliśmy w jednej z notek, restauracje serwują różne menu o różnych porach dnia, także z lunchem należy wyrobić się do godziny 14.00, max. 15.00.. Później, aż do wieczora trudno w ogóle cokolwiek upolować, i dopiero od 17:00 – 18:00 restauracje otwierają się ponownie. Ale uwaga na mniejsze miasteczka – co prawda nie zdarzyło nam się nigdy, żeby nie znaleźć nic, ale niekiedy godzina 20.00-21.00 to ryzykowna pora na poszukiwanie czegokolwiek.

ŚNIADANIE:

7-8 NZD (tosty, kanapka), 10-15 NZD (płatki lub jajka+bekon/szynka/pieczywo), 15-20 NZD (zestawy śniadaniowe na ciepło: jajka, wędlina, fasolka, placki „ziemniaczane”, warzywa, pieczywo)
Herbata- 3-4 NZD

LUNCH:

od 15 NZD (sałatki, kanapki grillowane, fish&chips)
Pizza – 15-20 NZD
Fish&chips – 15-20 NZD

OBIAD:

(ze sztuką mięsa lub ryby) – 25-35 NZD

DESERY:

od kilku do kilkunastu dolarów. Pavlova potrafi kosztować 8 NZD, ale może też kosztować 13 NZD. To dużo, w stosunku do cen dań głównych.
Lody – ok. 3,5 NZD/ kulkę, odpowiednik naszego Magnum kosztuje 6-7 NZD.
Piwo i wino – od 7-8 NZD
Na napojach bezalkoholowych można „oszczędzić”, gdyż w każdej restauracji podawana jest woda (kranówka).

  • No i wlasnie tego mi bylo do szczescia potrzeba! Ceny! Dzięki! Wszystko zanowtowane. Czyli 50 euro na os na dzien na jedzonko powinno wystarczyc 🙂