Nie tylko Noma

Kopenhaga to doskonałe miejsce dla smakoszy i wielbicieli dobrej kuchni. Restauracje, kawiarnie czy piekarnie wyrastają tu na każdym kroku, jak grzyby po deszczu. Stolica Danii stała się ostatnio sławna dzięki restauracji Noma, uznanej za najlepszą restaurację na świecie, ale warto dodać, że poza nią jest tu kilkanaście innych restauracji z gwiazdką Michellin, między innymi Kiin Kiin, Kokkeriet, Eva Ora, Herman in Nimb, Relae czy Geranium.

Ceny w tych restauracjach zwalają z nóg, ale na szczęście przeciętni zjadacze chleba też mają w czym wybierać (choć niestety w Kopenhadze generalnie tanio nie jest).

Właściwie na każdej głównej ulicy, a więc np. na Norrebrogade czy Vesterbrogade, nie wspominając oczywiście o  Stroget, lokali jest bez liku, jednak warto zapuścić się w mniej oczywiste rejony, bo właśnie tam można znaleźć to co najlepsze.

Tym razem, ze względu na miejsce zamieszkania, zgłębiliśmy głównie dzielnicę Norrebro, w której królują Jaegersborggade, Guldbergsgade i Ravnsborggade. To obecnie najpopularniejsze ulice obfitujące w najmodniejsze i najbardziej hipsterskie restauracje, a także butiki lokalnych artystów, galerie i antykwariaty. Natomiast w samym centrum, równolegle do głównego deptaku na Kompagniestraede i Laederstraede  – można znaleźć ogromny wybór knajp doskonałych na lunch, śniadanie czy brunch.

Miłośnicy dobrej kuchni przed przyjazdem do Kopenhagi powinni zrobić porządny research, bo nie sposób odwiedzić wszystkie miejsca, a  naprawdę jest w czym wybierać.

Poniżej kilka naszych rekomendacji:

  • Groed – oferuje dania przygotowywane na bazie różnego rodzaju zbóż. Groed oznacza owsiankę i to ona jest flagowym daniem restauracji, lecz poza tym można skosztować potraw przygotowanych na podstawie ryżu, kasz czy quinoa. Śniadaniowym klasykiem jest owsianka z dulche de leche, jabłkiem i prażonymi migdałami. Doskonała na wietrzne kopenhaskie poranki.
  • Baest (Guldbergsgade 29) – restauracja, w której ogromną wagę przywiązuje się do produktów. Pizza powstaje z organicznej mąki, mozzarella z organicznego mleka od duńskich krów, a wędliny i sery przygotowywane są własnoręcznie z mięsa od świń hodowanych na ekologicznych farmach. Z tych wszystkich elementów powstają dość klasyczne, włoskie kompozycje smakowe.
    Skusiliśmy się na menu degustacyjne, które pozwala w 100% poznać możliwości szefa kuchni – wśród serwowanych dań znajduje się wybór wędlin, pizze i dwa dania główne. Dla głodomorów polecamy raczej przystawkę + pizzę.
  • Cafe Kys – doskonała na pyszne śniadanie. Niestety nie należy do najtańszych, ale warto czasem zaszaleć. Obok chrupiącego pieczywa, kiełbasek na ciepło i jajka na miękko na talerzu ląduje bogaty wybór świeżych owoców, musli z syropem klonowym i słodki naleśnik. Palce lizać!
  • 20A  – nowoczesne, modne i bardzo przystępne cenowo miejsce, znane głównie z bardzo korzystnej oferty lunchowej. Doskonały wybór win z całego świata, przesympatyczna i niezobowiązująca atmosfera. Świetne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi.

Kopenhaga, jedzenie

Kopenhaga, jedzenie