Podczas pobytu w Hiszpanii wyjątkowo zasmakowało mi jedno z ciast – ciasto migdałowe, szalenie aromatyczne, cytrynowo-pomarańczowe, wilgotne i jednocześnie bardzo lekkie i delikatne.
Po powrocie do Polski musiałam oczywiście zrobić je w domu. Poniżej przedstawiam przepis, który przetestowałam.
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj zmielone migdały, aromat i otarte skórki.
Następnie ubij z białek puszystą pianę i połącz z masą migdałową.
Wyłóż do foremki o średnicy ok. 28 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. Uważaj by się nie przypaliło – w razie potrzeby przykryj folią aluminiową.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Podobał Ci się nasz artykuł? Kliknij "Lubię to!", "Udostępnij" lub oceń go!