Są kanapki i jest smørrebrød, czyli kanapki… duńskie. Na żytnim chlebie, bogato obłożone przeróżnym dodatkami, tak, że trzeba spożywać je przy pomocy noża i widelca. Kanapki, które często zastępują lunch i są bardzo popularne wśród Duńczyków. Smørrebrød są dostępne w wielu miejscach, każda z restauracji serwuje je na swój sposób. Klasycznie, nowocześnie, w wersji fusion.
Odwiedzamy Aamanns Deli & Take Away, jedno z najbardziej znanych miejsc specjalizujących się w tej potrawie. Każda kanapka wygląda tu jak małe dzieło sztuki, zaskakuje teksturami, kolorami, najróżniejszymi smakami. Próbujemy w sumie 4 różnych wersji: z polędwicą, prażoną cebulą, sosem remoulade i tartym chrzanem; z awokado, emulsją cytrynową, marynowanym koprem włoskim, czerwoną kapustą i cebulą dymką oraz pędami grochu; z sałatką z kurczaka z musztardą, miodem, jabłkiem i selerem oraz z duszoną wieprzowiną, marynowaną marchewką, jogurtem, rokitnikiem i wanilią. To niesamowicie ciekawe interpretacje klasycznych duńskich smaków. Cena jednej kanapki to ok. 65-70 DKK, i choć z polskiej perspektywy brzmi to szokująco, na warunki kopenhaskie jest to niestety zupełnie przyzwoita kwota.
Mniej wyszukane, ale wcale nie gorsze kanapki można zjeść również w Hali Targowej Torvehallerne przy Israel Plads. To miejsce warte odwiedzenia nie tylko z powodu kanapek – jest to bowiem wspaniały targ, na którym wystawiają się lokalni producenci kosmetyków i żywności, a także kopenhascy restauratorzy. Miejsce, zwłaszcza w weekendy, jest oblegane przez Duńczyków. Można tu zakupić różne smakołyki, a potem przysiąść gdzieś na sąsiadującym placu i korzystać ze słońca.
A kto nie doceni kanapek – niech koniecznie spróbuje duńskich hot dogów – pølser. Budki, w których można je kupić znajdują się niemal wszędzie. Duńskie hotdogi przez niektórych uważane są za najlepsze na świecie i stanowią nieodłączny element kopenhaskiego street food’u. Czołowy duński producent wytwarza rocznie 50 mln kiełbasek przeznaczonych do hotdogów. Dzień bez hot doga to dzień stracony.
Podobał Ci się nasz artykuł? Kliknij "Lubię to!", "Udostępnij" lub oceń go!