Japońskie słodycze

Słodycze z sosem sojowym? Z fasolą? Z zieloną herbatą? Z batatami? Słone „słodycze”? Kwaśne? Pikantne? To co dla nas brzmi egzotycznie i nieprawdopodobnie, w Japonii jest zupełnie normalne. Słodycze są niezwykle istotnym elementem japońskiej kultury, nie moglibyśmy więc ich pominąć. Ale musimy przyznać, że przygotowanie tego wpisu było z naszej strony dużym poświęceniem. Japońskie słodycze są bowiem dla Europejczyka zaprzeczeniem istoty słodyczy, które – jak sama nazwa wskazuje – powinny być słodkie! Tymczasem możecie być pewni, że próbując przeróżnych łakoci w pierwszej kolejności napotkacie całą gamę innych smaków, a jeśli coś będzie słodkie – raczej będzie po prostu mdłe. Czujecie się zachęceni? Spokojnie, na szczęście są też w Kraju Kwitnącej Wiśni produkty, które zaspokoją największych łakomczuchów.
Słodycze japońskie (kashi) można najogólniej podzielić na słodycze tradycyjne, tzw. wagashi i słodycze w stylu zachodnim, europejskim, tzw. yogashi. Wagashi z kolei dzielą się dodatkowo na namagashi, han namagashi i higashi – ze względu na poziom wilgotności – od tych surowych, wilgotnych, po suszone. Jedzenie słodyczy wiąże się też z wieloma tradycjami i zwyczajami, a ich dobór uwarunkowany jest między innymi rodzajem serwowanej herbaty.
Tak jak wspomniałam na początku japońskie smakołyki wcale nie muszą być słodkie. Jest to dla mnie absolutnie niepojęte, ale Japończycy mogą zjeść na deser również coś co jest pikantne, słone, kwaśne czy umami, byleby nie było gorzkie.
Wagashi to zwykle małe arcydzieła sztuki. Wykonane z niezwykłą precyzją i starannością często odzwierciedlają naturę, imitując rośliny czy kwiaty. Do ich produkcji wykorzystuje się naturalne składniki, takie jak pasta z czerwonej fasoli azuki (anko), pasta z batatów, kleista odmiana ryżu czy płatki wiśni w sezonie ich kwitnienia. Wagashi zawierają też często zieloną herbatę matcha, która nadaje im piękny kolor i bardzo nietypowy smak. Japońskie słodycze nie zawierają glutenu, produktów mlecznych i oleju, nikogo jednak nie zdziwi użycie sosu sojowego, suszonych ryb czy sproszkowanych krewetek.
W Japonii nie sposób mówić o jedzeniu w oderwaniu od tradycji – niemal każdy element coś oznacza lub nawiązuje do jakiegoś wydarzenia. Na przykład wykonane z ryżu ciastka mochi symbolizują szczęście, bogactwo, dar bogów, więc są doskonałym prezentem. Wytwarza się wiele słodyczy okazjonalnych, a zdobienia nawiązują często do pór roku.

japońskie słodycze, mochi

japońskie słodycze, mochi

Magdalena Tomaszewska–Bolałek, autorka kompendium wiedzy na temat japońskich słodyczy podkreśla, że „Japońskie słodycze są mostem łączącym świat dawnych tradycji ze współczesnością, skłaniającym do refleksji, są małym odłamkiem zamierzchłych czasów, wyrazem szacunku dla przodków, bóstw i Buddów, talizmanem przynoszącym szczęście oraz broniącym przed ingerencją sił nieczystych. Przy ich pomocy można przekazać każdemu uczucie zachwytu, miłości, przyjaźni, szczęścia a nawet smutku i złości. Jak nic innego oddają ducha Kraju Kwitnącej Wiśni poprzez nawiązanie do przyrody, sezonowość, umiłowanie piękna, pustkę czy nietrwałość”.
To co jest również elementem wyróżniającym jest niewielki rozmiar japońskich łakoci. Wynika to z przekonania, że jedzenie sprawia przyjemność tylko wtedy, gdy czujemy lekki niedosyt, a duże porcje wywołują odwrotny efekt.

Najbardziej popularne tradycyjne słodycze to:
Mochi – ciastka wykonane z ryżu lub mąki ryżowej nadziewane truskawkami, pastą z fasoli lub budyniem. Niekiedy obtoczone w sojowym proszku (kinako)
Dango – japońskie kluski robione z mąki ryżowej, zbliżone do mochi, podawane z różnymi dodatkami w zależności od pory roku (np. hanami-dango)
Dorayaki – ciasteczka, naleśniki pomiędzy którymi włożona jest słodka pasta z fasoli
Manju – bułeczki na parze z nadzieniem z fasoli
Taiyaki – ciastka w kształcie ryby wypełnione pasą z fasoli.
Yokan – galaretka z czerwonej fasoli z dodatkiem agaru i cukru.

japońskie słodycze

japońskie słodycze japońskie słodycze

japońskie słodycze

japońskie słodycze

japońskie słodycze

japońskie słodycze

Na przeciwległym biegunie znajduje się cała gama słodyczy „europejskich”, zachodnich, gdzie panuje totalne szaleństwo i niespotykana różnorodność smaków. Weźmy na warsztat znane wszystkim Kitkaty. Czy wiecie, że w Japonii jest kilkaset rodzajów tych batonów? O smaku truskawkowym, winogronowym, ananasowym, mango, kiwi, arbuzowym z solą, dyni, słodkiej kukurydzy, gumy do żucia, lodów waniliowych, sernika z jagodami, a także o smakach typowo japońskich, czyli zielonej herbaty, czerwonej fasoli azuka, octu jabłkowego, imbiru, sosu sojowego, pasty miso, piwa imbirowego, warzyw czy wasabi. Niektóre dostępne sa tylko w określonych regionach kraju, są też serie okazjonalne, na przykład o smaku syropu klonowego wyprodukowane z okazji Igrzysk w Vancouver.

japońskie słodycze, Kit Kat

japońskie słodycze, Kit Kat

W Japonii zjecie też najdziwniejsze lody na świecie, o smaku mięsa, ryby albo wasabi (a z mniej dziwnych o smaku zielonej herbaty lub sezamu), a jeśli będziecie spragnieni możecie spróbować egzotycznej zielonej Fanty, albo Pepsi o smaku ogórkowym lub jogurtowym. W cukierniach będą Was kusić przepiękne ciastka i ciasteczka wykonane z niebywałą dbałością i precyzją, a sprzedawca upewni się przed wydaniem towaru, że zakupioną roladę śmietanową spożyjecie w ciągu maksymalnie dwóch godzin od zakupu, by była świeża i nie spowodowała zatrucia. Cukiernie i sklepy ze słodyczami często znajdują się na dworcach kolejowych, bo w Japonii dobrym zwyczajem jest wręczenie drobnego upominku, gdy jedziemy do kogoś z wizytą.

japońskie słodycze, lody japońskie słodycze, lody

japońskie słodycze, lody

japońskie słodycze

japońskie słodycze

japońskie słodycze

japońskie słodycze

Ach! I oczywiście jako miłośniczka serników nie mogę pominąć tego wątku! Nie wiem jaki jest sekret japońskich wypieków, ale to jest po prostu niebo w gębie, naprawdę! Najlepszy sernik na świecie. I obiecuję, że jeśli tylko namierzę gdzieś tę tajemniczą recepturę na pewno się nią z Wami podzielę.

japońskie słodycze, sernik

Dodaj komentarz