Kuchnia węgierska, czyli paprykowe love

Nasza krótka wycieczka do Budapesztu to oczywiście nie tylko zabytki i spacery po mieście. Chcieliśmy zasmakować w kuchni węgierskiej i już pierwszego wieczoru udaliśmy się do wcześniej wytropionej w sieci restauracji, która serwuje tradycyjne dania.

Papryka – królowa węgierskiej kuchni

Kuchnia węgierska jest charakterystyczna dzięki obecności jednego konkretnego warzywa. Tak, tak – jest to papryka. Występuje w przeróżnych kolorach, wielkościach, kształtach i smakach, świeża, suszona, słodka, ostra. Jest prawie w każdej potrawie. Jedno z powiedzeń mówi, że gdy węgierska gospodyni ma przygotować jakieś danie, stawia na blacie słoik papryki i zastanawia się co do niego dodać.

Mięsa i wędliny

Wśród wędlin króluje salami i wieprzowo-wołowa kiełbasa. Sztandarowymi daniami są leczo i zupa gulaszowa (rzadka, z warzywami i mięsem), zupa rybna, a także paprykarze (potrawki z kawałkami mięsa i papryką) i gulasz (gęsty), czyli pörkölt. W menu bardzo często pojawiają się też gęsie wątróbki serwowane z karmelizowanymi w miodzie jabłkami lub gruszkami – podobno to najlepsze z podrobów, mi jednak nie za bardzo przypadły do gustu.

Coś na szybko?

Jeśli chodzi o fast foody najbardziej popularny jest langosz, czyli niesłodki duży racuch ze śmietaną i tartym żółtym serem.  Mam z tym daniem nie najlepsze wspomnienia z dzieciństwa (sprzedawali to kiedyś w budce pod Halą Banacha), więc nie odważyliśmy się spróbować.

Kuchnia węgierska – inne specjały

Za to na kiermaszu świątecznym skosztowaliśmy töltött káposzta, czyli kapusty faszerowanej mięsem mielonym i ryżem. Faszerować można też oczywiście paprykę. Danie serwowane jest z kwaśną śmietaną i w całości jest naprawdę… kwaśne.

Wyjątkowo nie poświęciliśmy zbyt dużej uwagi deserom. Pewnie dlatego że dania główne są bardzo sycące i już nie mieliśmy miejsca na słodkości. Możemy polecić jedynie somlói galuska, który jest ulubionym deserem Węgrów. To nasączony alkoholem biszkopt, serwowany z kremem budyniowym, rodzynkami i bitą śmietaną oraz z polewą czekoladową. Proste i pyszne.

W trakcie naszego pobytu w znaleźliśmy dwie restauracje, które możemy z czystym sumieniem polecić, także dzielimy się namiarami:

  • Cafe Intenzo, w pobliżu Kalvin Ter
  • Chef Cafe, rodzinna niewielka restauracja w pobliżu deptaku na Vaci Utca z doskonałą obsługą

Orientacyjne ceny:

Danie główne : 2000-3000 forintów
Zupa gulaszowa: 1000-1500 forintów
Deser: 500-1000 forintów
Herbata: 300-500 forintów
W turystycznych miejscach można znaleźć lunchowe zestawy za ok. 1500-2000 forintów.

P.S. Aha, i tak jak pisałam we wcześniejszej notce – trudno o czarną zwykłą herbatę. To przedziwne. W restauracjach i kawiarniach, ale też w sklepach jest ogromny wybór herbat smakowych, earl grey, ale zwykłej czarnej prawie nigdzie nie ma!

Węgierska kuchnia, kuchnia węgierska

Węgierska kuchnia

Węgierska kuchnia

Węgierska kuchnia

Podobał Ci się nasz artykuł? Kliknij "Lubię to!", "Udostępnij" lub oceń go!

Rate this post