fbpx

Kulinarne szlaki

Jedzenie jest dla nas jednym z  bardziej istotnych elementów poznawania danego miejsca w trakcie podróży. W ciągu kilku ostatnich lat przybywa firm, które organizują wycieczki przez kulinarne szlaki, nastawione bardziej na smakowanie, niż na zwiedzanie. Podróże kulinarne to oferta turystyczna skierowana do tych, którzy kochają jeść i chcą poznawać świat od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu. Być może kiedyś się na taki wyjazd skusimy, ale póki co dbamy po prostu o to, by będąc w danym kraju spróbować lokalnych potraw i stołować się w rekomendowanych przez mieszkańców restauracjach, barach czy kawiarniach. Najzwyczajniej w świecie nie lubimy marnować pieniędzy ani żołądków na przypadkowe i niesmaczne posiłki. Dlatego przed każdą wyprawą robimy porządny research, a na miejscu pytamy naszych hostów Airbnb czy zapoznanych ludzi o miejsca, do których sami lubią wracać. A potem z rozrzewnieniem wspominamy najlepsze steki na świecie z argentyńskiej restauracji El Establo, albo niebiańskie risotto z kameralnej i niepozornej knajpki w Puerto Natales w Chile, wspaniałe japońskie rameny, świeże ryby na Nowej Zelandii, słodkie churrosy z Madrytu, czy niesamowicie różnorodną kuchnię Peru.

Kulinarne szlaki dla miłośników kuchni i podróży

Miłośnikom dobrego jedzenia na pewno spodoba się książka „Kulinarne Szlaki” wydana w 2018 roku w serii Lonely Planet Food. To 52 inspiracje na weekendowe podróże kulinarne. Autorzy, pochodzący z różnych zakątków świata, dzielą się z czytelnikami nie tylko adresami najlepszych restauracji, ale także wiedzą na temat regionalnych specjałów, stoisk z kuchnią uliczną czy nawet kursów gotowania. Każdy rozdział poprzedzony jest krótką charakterystyką i wprowadzeniem kultury kulinarnej danego państwa, regionu czy konkretnego miasta. Obok popularnych kierunków i stolic pojawiają się zupełnie zaskakujące wybory, takie jak np. Schwarzwald (Niemcy), Connemara (Irlandia), Dordogne (Francja), czy Hebrydy Zewnętrzne w Szkocji. Każdy rozdział uzupełniony jest również wskazówkami praktycznymi w trzech kategoriach: gdzie spać, co robić i święta. Ta ostatnia sekcja wydaje się być szczególnie ciekawa, gdyż autorzy wskazują różnego rodzaju festiwale, tradycje i związane z nimi obchody, podczas których warto zawitać do danego miejsca. Tego rodzaju informacje są na wagę złota, a nie zawsze da się znaleźć je w klasycznym przewodniku. Za to ogromny plus.

Kulinarne szlaki, wydawnictwo PascalKulinarne szlaki, wydawnictwo Pascal

Podróż życia

Tak naprawdę muszę jednak przyznać, że czytanie tej książki doprowadza mnie do rozpaczy! Przeglądając wszystkie rekomendacje i patrząc na piękne zdjęcia potraw, chciałabym w tej samej chwili znaleźć się w każdym z tych miejsc i oddawać błogiej jedzeniowej rozkoszy! Turecki szlak kebabów, hawajska kuchnia Fusion, wegetariańska pielgrzymka do Ćennaj, uliczne jedzenie w malezyjskim Penang, pinxtos w hiszpańskim San Sebastian. Proszę, niech mnie tam ktoś natychmiast zabierze! Najlepiej po prostu niech to będzie wyprawa „W 52 kulinarne weekendy dookoła świata”. Czy ja właśnie wymyśliłam swoją podróż życia?

Kulinarna inspiracja

Książka byłaby jeszcze lepsza, gdyby dodać w niej kilka drobnych elementów. Po pierwsze – kategorie cenowe polecanych miejsc. Wiadomo, że to co dla jednych drogie, innym wyda się tanie i odwrotnie, ale w opisach restauracji zdecydowanie brakuje jakiegokolwiek punktu odniesienia. Sprawdzonych na chybił trafił kilka przypadkowych adresów wskazuje jednak na to, że to restauracje z wyższej półki. Pewnym nadużyciem jest też sugerowanie, że są to wycieczki weekendowe, bo z naszej polskiej perspektywy weekend w Australii czy Kanadzie jest raczej mało osiągalny. Niemniej jednak jest w książce kilkanaście destynacji europejskich, do których spokojnie można zaplanować wyjazd na weekend. Oczywiście nie należy tej książki traktować jako kompletnego przewodnika kulinarnego po świecie. To subiektywny wybór autorów, którzy wskazują swoje ulubione miejsca w wybranych krajach. Książka może być z pewnością ciekawą lekturą (byle nie na głodnego!) i inspiracją do naszych kulinarnych podróży!

Książka „Kulinarne szlaki” ukazała się nakładem Wydawnictwa Pascal

Podobał Ci się nasz artykuł? Kliknij "Lubię to!", "Udostępnij" lub oceń go!