Portugalska kuchnia

Jeśli miałabym jednym słowem określić portugalską kuchnię napisałabym, że jest przede wszystkim bardzo różnorodna. Zupełnie innych dań skosztujemy na północy, a co innego zaserwują nam w Algarve. Różnorodność ta wynika z kolonialnej historii kraju, który czerpał garściami z kolonizowanych obszarów: choćby Indii czy Brazylii.

Portugalska kuchnia – oparta na bogactwie morza

Jest jeden czynnik, który łączy większość regionów Portugalii (poza centrum, gdzie dominuje mięso) – są to oczywiście ryby i owoce morza. Portugalia, obok Japonii i Islandii, należy do 3 krajów które spożywają najwięcej ryb na świecie – 60 kg per capita rocznie! Nic dziwnego, bo Portugalia położona nad Oceanem Atlantyckim ma doskonały dostęp do znajdujących się w nim zasobów. Nie bez przyczyny sardynki są symbolem tego kraju i jednym z najbardziej popularnych dań. Furorę robi również dorsz – bacalhau – uważany za przysmak i potrawę narodową. Sprzedaje się go przede wszystkim w formie suszonej i solonej więc przed gotowaniem trzeba go odpowiednio przygotować. Jak twierdzą Portugalczycy można go przyrządzić na 365 sposobów.

Portugalska kuchnia, Targ rybny

Portugalska kuchnia, Suszone ryby Portugalska kuchnia, Suszone ryby

Suszone ryby

Portugalska kuchnia, Sardynki w puszce

Portugalska kuchnia, obiad, ryba

Portugalska kuchnia, obiad, ryba

Podstawy portugalskiej kuchni

Portugalia jest również zagłębiem doskonałych mięs, serów i oliwy, która nazywana jest płynnym złotem.
Posiłkom, podobnie jak w innych południowych krajach, często towarzyszy kieliszek wina, a Portugalczycy uwielbiają jeść i celebrują posiłki – szczególnie kolację, która jest obfita i składa się zwykle z dwóch dań, deseru i espresso (innej kawy się tam nie pija). Śniadania są słodkie i spożywane zwykle w ulubionej kawiarni na mieście. Obiad – podobnie, między 12 a 14:30. Warto wziąć to pod uwagę planując zwiedzanie, bo sporo restauracji około godziny 15:00 zostaje zamykana i otwiera się ponownie dopiero między 18:00 a 19:00. Czytaliśmy na wielu blogach o tym, by uważać na płatne przystawki – i faktycznie, prawie w każdej restauracji dostawaliśmy świeże pieczywo, oliwę lub masło, oliwki, pasztet z sardynek i sery. Każda z tych rzeczy jest później doliczana do rachunku jako osobna pozycja, ale czasem warto się skusić, bo trafiają się prawdziwe smakołyki.

Portugalia, obiad, deska serów i mięs

Portugalia, obiad, deska serów i mięs

Portugalia, targ, oliwki

Portugalskie desery

Jeśli chodzi o desery to ich wybór w Portugalii również jest ogromny. Dużą popularnością cieszą się te na bazie jajek – z budyniem, czy kremem budyniowym. Pastel de nata są chyba wszędzie – a tych najbardziej znanych, przyrządzanych od 150 lat według tajnej receptury, skosztowaliśmy w Belem. Często spotykane są również babeczki z owocami czy serniki. Moim faworytem jest zdecydowanie mus czekoladowy (również na bazie jajek), który absolutnie skradł moje serce. Do tego stopnia, że wyprosiłam w jednej z restauracji przepis, którym na pewno się z Wami podzielę. Poszczególne regiony kultywują również swoje deserowe tradycje kulinarne – ovos moles w Aveiro, pao de lo (ciasto biszkoptowe) w Ovar czy Dom Rodrigo z Algarve. Spora część przepisów na słodycze pochodzi z klasztorów – stąd nazwa „doces conventuais“. Podobno zakonnice używały białek do bielenia habitów, a z żółtek wymyślały przepisy.

Portugalia, Pastel de nata

Alkohol

Pisząc o portugalskiej kuchni nie sposób nie wspomnieć o doskonałej jakości winach, które co roku otrzymują międzynarodowe wyróżnienia. Portugalia jest krajem, który posiada najwięcej odmian winogron, co znajduje odzwierciedlenie w produkowanych winach, które mają dzięki temu niepowtarzalny smak i charakter. Najsłynniejszym winem jest chyba porto, wino wzmacniane brandy, ale warto też mieć na uwadze wina z regionów: Douro, Dao, Alentejo, Madeira, Setubal i Algarve.
Jak się domyślacie nasza wyprawa obfitowała w wiele bardzo pysznych doznań kulinarnych. Przed każdym wyjazdem robię dość staranny research i wyszukuję dobrych restauracji, więc w kolejnej notce zdradzimy Wam gdzie dobrze zjeść.