fbpx

Omańska kuchnia – 10 potraw, których warto spróbować

Omańska kuchnia to mieszanka najróżniejszych smaków, przypraw i aromatów. Wyraźne są wpływy kuchni indyjskiej, pakistańskiej, irańskiej, ale też północnoafrykańskiej i śródziemnomorskiej. Kurczak, jagnięcina i ryż stanowią podstawę większości dań, ale jada się także wszelkiego rodzaju owoce morza. Do przyprawiania dań używa się najczęściej kardamonu, cynamonu, imbiru, kminu, kurkumy i szafranu. Nie jest to kuchnia wyjątkowo charakterna, ani szczególnie zapadająca w pamięć, ale będąc w Omanie warto skosztować kilku potraw tradycyjnych dla tego regionu. W podróży po kraju najczęściej trafić można do szalenie popularnych coffee-shopów z najprostszą kuchnią typu fast-food, mija się mnóstwo knajp indyjskich, ale na szczęście powoli rozkwita także kulinarna scena stolicy i to właśnie w Maskacie najłatwiej znaleźć restauracje serwujące omańską kuchnię. Zobaczcie nasz krótki przewodnik po tradycyjnych omańskich potrawach, których warto skosztować będąc w Omanie!

Kawa i daktyle

Omańska kawa to kawa jasno palona, zaparzana z kardamonem – stąd jej bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Do kawy dosypuje się też często inne przyprawy – cynamon, goździki – oraz doprawia wodą różaną. Podaje się ją bez cukru za to obowiązkowo w towarzystwie omańskich, słodkich daktyli.

daktyle

Daktyle to moje prawdziwie omańskie odkrycie. Wiedzieliście, że na świecie występuje aż 400 gatunków daktyli? Ja też nie wiedziałam! Aż 250 z nich znajdziemy w Omanie. Najróżniejszych odmian tych owoców można spróbować na targu w Nizwie na tzw. Date Souq, ale w supermarketach czy innych lokalnych sklepach wybór jest naprawdę ogromny i można się w daktylach absolutnie rozsmakować. Są pyszne i bardzo różnorodne!
Kawa i daktyle są nieodłącznym elementem omańskiej kultury. Częstowanie kawą jest oznaką gościnności, ale też codziennym rytuałem. Dzbanki ze złocistym napojem i tace wypełnione po brzegi najróżniejszymi odmianami daktyli stoją w hotelach, sklepach, na straganach, a także (podobno) w urzędach, na posterunkach policji czy w bankach. Kawę w Omanie pije się o każdej porze dnia, niemal bez przerwy, za to w niewielkich ilościach. Małe porcje sprawiają, że kawa jest ciągle gorąca. Trzeba przyznać, że ten drobny i w gruncie rzeczy symboliczny gest jest szalenie miły.

daktyle, kawa, omańska kuchnia

Shuwa

Shuwa uważana jest przez wielu za narodową potrawę Omanu. Najczęściej podawana jest na specjalne okazje, gdyż jej przygotowanie jest dość czasochłonne. Mięso wołowe, jagnięce, kozie lub wielbłądzie marynuje się w oleju i ostrych przyprawach – w czarnym pieprzu z dodatkiem kolendry, chili, kminu, kardamonu i goździków, a następnie zawija w liście bananowca i wkłada do specjalnej sakwy plecionej z liści palmowych. Szczelnie zamknięte sakwy umieszczane są w dole z rozżarzonym drewnem i zakopywane na co najmniej 24-48 godzin. Tak upieczone mięso podaje się z ryżem.
Tej tradycyjnej potrawy można spróbować między innymi w restauracji Kargeen w Maskacie, gdzie serwowane są również inne dania omańskiej kuchni.

Shuwa, omańska kuchnia

Omański chleb (omani bread) i karak

Karak tea, czyli masala czaj pojawiał się w Maskacie całkiem niedawno, bo podobno dopiero w 2013 roku. Od tej pory podbija serca Omańczyków, którzy wybierają herbatę gotowaną z mlekiem, cukrem i przyprawami zamiast kawy z kardamonem. Herbata oraz cienki jak papier omański chleb to najpopularniejszy zestaw na śniadanie.

Omański chleb nazywa się khubz ragag. Przygotowuje się go z mąki, wody i soli, a lepkie ciasto rozprowadzone cienko na gorącej patelni jest po upieczeniu chrupiące. Na okrągły placek nakłada się następnie śmietanę, ser, miód albo rozsmarowuje na nim jajko i po krótkim zapieczeniu z dodatkami – składa się go kilka razy na pół i podaje do ręki – zawinięty w papier.
Tej prostej, ale oryginalnej potrawy możecie spróbować między innymi na zamku w Nizwie a także w popularnym coffee-shopie Tea House w Maskacie.

Omański chleb, omani bread, omańska kuchnia
Omański chleb, omani bread, omańska kuchnia

Mishkak

Potrawy z grilla są nieodłącznym elementem omańskich pikników. Omańczycy uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu. Gdy nadchodzi weekend pakują do samochodów plecione maty, koce i torby po brzegi wypełnione jedzeniem i kierują się do najbliższego wadi by biesiadować tam przez cały dzień z rodziną i przyjaciółmi.
Mishkak to jedna z tych potraw, bez której żaden grill obejść się nie może. To nic innego jak szaszłyki jagnięce, drobiowe lub wołowe przyprawione mieszanką kardamonu, pieprzu, goździków, soli i cynamonu. Podawane są bez dodatków lub z kwaśnym i lekko pikantnym sosem z tamaryndowca. Ten egzotyczny zestaw przypraw i dodatków pokazuje, że Oman miał przez lata dostęp do towarów z całego świata: od Azji Południowej (tamaryndowiec), przez Indonezję (cynamon) po wschodnią Afrykę (cynamon).
Mishkaki można najczęściej kupić na ulicznych straganach – na przykład w Nizwie czy w Maskacie w dzielnicy Al Seeb. Sprzedawane są bez dodatków lub zawinięte z warzywami w niewielkie chlebki typu pita.

Al Seeb Suk

Al Seeb Suk

Al Seeb Suk

Biriani, kabuli, machboos, czyli dania z ryżem

Ryż jest podstawą wielu omańskich dań. Najczęściej podaje się go na dużej tacy, z kawałkami mięsa ułożonymi na wierzchu. Tradycyjnie spożywa się go rękami. Szereg potraw przygotowanych z tych samych składników różni się od siebie rodzajem użytych przypraw.
W kabuli i machboos znajdziemy smażoną cebulę i masalę z goździków, kardamonu, cynamonu i kolendry. Obie potrawy podawane są z jogurtem lub sałatką. Warto też spróbować omańskich biriani – to potrawa z mięsa i ryżu, która cechuje się charakterystycznym sposobem przygotowania. Danie przyrządza się w formie przekładanej zapiekanki z dużą ilością wonnych przypraw. Biriani to klasyka kuchni indyjskiej i w oryginale jest bardzo pikantna, ale omański odpowiednik jest znacznie łagodniejszy w smaku.

Biriani, omańska kuchnia

Biriani, omańska kuchnia

Maleh

Maleh przypomina nieco biriani z tym, że zamiast mięsa używa się do jego przygotowania osolonej, suszonej ryby oraz suszonych czarnych limonek, które nadają potrawie wyjątkowo oryginalny smak. Tradycja suszenia ryb wywodzi się w Omanie z dawnych czasów. Morskie wyprawy i wędrowny styl życia, a także brak współczesnych udogodnień wymusiły konserwowanie żywności w soli, tak by możliwy był jej transport z i do odległych miejsc.

Halva

Halva to bez wątpienia najpopularniejszy omański deser. Nazwa może być myląca, bo nie ma ona nic wspólnego z iracką czy turecką chałwą, a oznacza po prostu właśnie deser! Omańska halva ma konsystencję bardzo gęstej galarety, a jej podstawowe składniki to cukier, miód, woda różana, jajka, przyprawy (kardamon, szafran), orzechy i daktyle. Dokładna receptura jest ścisłą tajemnicą każdego z producentów. Smaku halvy nie sposób do niczego porównać, bo jest naprawdę wyjątkowy i zupełnie niepowtarzalny. To smak, który od razu pokochacie albo znienawidzicie. Halva jest prawdziwym przysmakiem Omańczyków, więc nie można jej nie spróbować. To pierwsza rzecz jaka przychodzi do głowy gdy pada hasło omańska kuchnia.

halwa, omani halva, omańska kuchnia

Laban

Laban oznacza w języku arabskim jogurt, ale w Omanie używa się tego słowa wyłącznie w stosunku do jogurtów pitnych. Labany szczególnie popularne są w okresie Ramadanu, kiedy to obowiązuje ścisły post od wschodu do zachodu słońca. Wypicie jogurtu przed zjedzeniem obfitego, wieczornego posiłku ma wspomóc trawienie. W omańskich supermarketach znajdziecie szeroki wybór najróżniejszych smaków – labany z kminem, czosnkiem, kardamonem lub miętą. Choć uwielbiam jogurty i kefiry, nie podołałam żadnemu z nich! Czy to brzmi jak wyzwanie?
laban, omańska kuchnia

Warzywa w mleku kokosowym

Wschodnioafrykańska wyspa Zanzibar była częścią sułtanatu do 1965 roku. W rzeczywistości przez pewien czas była także siedzibą stolicy kraju. Długoletnie relacje między wyspą a kontynentem sprawiły, że wiele potraw zanzibarskich stało się istotną częścią omańskiej kuchni. Wyspa była najbardziej znana z plantacji goździków, więc ta charakterystyczna przyprawa jest obecna w niemal każdej omańskiej potrawie i mieszance przypraw.
Choć warzywa nie często pojawiają się na omańskim talerzu, zanzibarskie dania są tu wyjątkiem: fasola lub szpinak w mleku kokosowym czy puree z zielonych bananów można znaleźć w kilku omańskich restauracjach.

Harees

Zrobione z pszenicy, masła i kurczaka danie jest nieco podobne do owsianki. Harees pochodzi od arabskiego harasa lub nawet starszego, akadyjskiego „harasu”, które odnosi się do zacierania mięsa z jęczmieniem. Mięso z kością jest często najpierw gotowane osobno a następnie ubijane na gładką pastę z ziarnami. To jedno z najstarszych i najbardziej popularnych dań spożywanych jako pierwsze po zachodzie słońca w okresie Ramadanu.

omańska kuchnia

Podobał Ci się nasz artykuł? Kliknij "Lubię to!", "Udostępnij" lub oceń go!